Oftalmološki pregled može vam spasiti vid

Naočale za čitanje

Kao najpopularniji oblik ispravljanja vida javljaju se naočale za čitanje koje će vam olakšati omiljenu aktivnost mašte. Naočale za čitanje koriste se samo u trenutcima kada čitate, a ako ne vidite na kratko one su neophodne. 

YouTube video

U našim očima svjetlost se lomi i slika koja nastaje od lomljenja svjetlosti prikazuje se na mrežnici oka. U teoriji bi to trebalo biti tako, no postoje dalekovidnost i kratkovidnost i kod takvih oči se svjetlost lomi ispred ili iza mrežnice. Zbog toga naočale za vid služe kako bi ispravile mjesto prikaza slike u oku i omogućile nam ispravan vid. 

Prije su naočale za čitanje bile dosta ružne i mnogi su izbjegavali njihovo korištenje u javnosti, no danas su dioptrijske naočale pravi modni dodatak. Ono što morate birati je okvir za naočale koji vam se sviđa, te koji paše na vaš oblik glave. Naočale za čitanje ne nose se cijelo vrijeme, te vam koriste isključivo u aktivnosti čitanja. Zbog toga nemojte čekati i ukoliko primijetite probleme kod čitanja, naočale za čitanje su neophodne za sprječavanje dodatnog pogoršanja vida.


Članci iz iste kategorije: